London-Pannon

Ez a blog fogja megvaltani a vilagot az elkerulhetettlen sorvadastol.

Friss topikok

Linkblog

HTML

Ananasz es nyelveszet

2009.05.31. 09:31 | waste | Szólj hozzá!

 Az elso vilagmegvalto gondolat egy anasszal kezdodott es hamar-gyorsan konnyed lingvisztikai torna lett belole...

Ananasz. A magyar nyelvben ezzel a nevvel jelolunk egy bizonyos afrikai gyumolcsot (ami nem mellesleg k*rva finom, es edesiti a spermat. Kellemeset a hasznossal ugye...). Ananasz. Most hirtelen nem jartam utana, de majdnem biztos vagyok benne, hogy ez egy afrikai szo, leven afrikai a gyumolcs, es, hat, azert latom is a szemem elott, ahogy nagy szemu csoki-gyerekek fulig ero vigyorral kiabaljak, hogy a-na-nas, a-na-nas! Az, hogy a magyar nyelben az ananaszt az afrikai neven illetjuk az azert nagy szo, mert a mi kis hazanknak relativ keves koze van Afrikahoz (sorry Moric, egy fecske nem csinal nyarat...), Afrika gyarmatositasahoz se volt sok kozunk, ha eltekintunk Rejto regenyeitol, amik, bar zsenialisak, de Afrikaban nem sokan hallottak rola, sot o is csak felig volt Afrikaban (ami amugy eleg jellemzo Rejtore, csak az o regenyeiben lehet valaki felig Afrikaban...)

Nem ugy, mint Her Majesty, Dza Queen Nagy-Brittaniaja, ami fel Afrikat a hatalma ala keritette. Azert toluk elvarnank, hogy legalabb azt a kurva gyumolcsot az Afrikai neven hivjak. De nem. Az angol Lordok, a zuluk landzsajatol sirasra gorbitett szajukkal, inkabb 'pineapple'-nek hivjak. Pine - fenyo, apple-alma. De miiiiiii??? A) ti szerencsetlenek, ha ti egyszer megoldjatok, hogy az a nyomorult, artatlan, joszandeku kis ananasz egy karacsonyfarol nojjon, akkor szemelyesen szoplak le titeket! B) Lattatok mar ananaszt? Igen? Es almat? Hat tenyleg kurvara ugyanolyanok! A ti Darwinotokon kivul, szerintem barki osszekeverne oket... Es nem csak a kinezetuk, de az izuk is kisertetiesen hasonlo. Az egyetlen kulonbseg, az az, hogy az alma nem fenyon no, mint kozeli rokona, az afrikai ananasz.  

A masik nyelveszeti gondolatom pedig a kovetkezo: bizonyos szavak hangzasa teljesen mast sugall, mint a valodi jelentesuk. Ilyenek peldaul bizonyos halalos es gyotrelmes betegsegek, amik anno az emberiseg jelentos hanyadat kuldtek jeloletlen, messzel behintett tomegsirba, mint peldaul az ebola vagy a malaria, vagy esetleg nepszeru nemibetegsegek, mint a chlamydia vagy a gonorrhea. Nem en vagyok az elso, akit ezek inkabb noi nevekre emlekeztetnek, sot eros a gyanum, hogy ezeket a neveket romantikus lelku matrozok adtak, ezzel kedvenc kikotoi kurtizanjaikat a halhatattlanok csarnokaba jutattva.

De ilyen szo peldaul a klozett is. A 'closette' szo francia eredetu es valami bezart kis valamit jelent. Closette... Mit jelenthetne meg ez a szo? Talan egy gyonyoru szecesszios ladikat, amiben a marki-ne tiltott, es feltve orzott szerelmes leveleit tartotta az afiumos uvegcseje es a puder-parnaja kozott, egy talan szinten closette-nek nevezett filigrant szekrenykenek az elefantcsont es eben berakasos fiokocskajaban?  Esetleg egy mont-martre-i arva kis szoke, gesztenye-barna szemu viragarus lanykat, akinek a csaladjat a jakobinusok fektettek a guillotine halos csokja ala, es akit leginkabb egy Victor Hugo regenyben tudnank elkepzelni? De nem. Nem nem nem... A 'closette'-ben szarnak. Nekem ez egy kicsit olyan mintha versailles-i dobozkara, vagy az arva, francia kislanyra szarnanak.

Btw, ha Amerikaban jartok, sosem fogjatok azt a feliratot latni, hogy 'Toilette', csak hogy 'restroom' vagy 'lavatory' stb... Ez azert van, mert a Toilette, eredetileg a francia nyelvben a pipere cuccokat jeloli, mint a smink, a puder vagy a kolni (eau de toilette), es nem a wc-t vagy az ott lezajlo prozai tevekenysegeket. Az amerikaiak azert nem hivjak toilette-nek a wc-t, mert ok szarnak. Csak szarnak. Nem baszakodnak holmi puderrel meg illatos vizekkel, mint a csiga-zabalo franciak. Hat erre is feny derult.

Ugyanakkor vannak olyan szavak, amik semmi mast nem jelenthetnenek, mint amik. Ilyen a 'Lobotomia'. Hat bazmeg engem mar csak a szotol kiraz a hideg. Vagy a 'boncolas', ami PONTOSAN azt jelenti, ami. Aki volt mar boncolason az tudja, hogy az nem olyan steril, diszkret, kinosan preciz es jeghidegen profi, mint a CSI Miami-ban. O nem. A boncolas ott kezdodik, amikor Jeno egy snicerrel (!!!) vagja szet a szerencsetlen halott bordait (aki amugy szerdan meg megnezte a baratok koztet), majd chik-kes hanyagsaggal a hullara tamaszkodva blazirtan almat eszik! Es ezt nem en talalom ki! Lattam!!! Es ez csak tenyleg a kezdete volt... nem akarok reszletekbe belemenni, talan eleg meg annyi, hogy a boncolas felenel minket gyanusitottak meg, hogy megfujtuk a halott epejet...

 

Es igy jutottunk el az ananasztol a boncolasig...  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://londonpannon.blog.hu/api/trackback/id/tr511154430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása